Szkoła Podstawowa im. Stanisława Staszica w Błaszkach

Ustawienia

  • Kalendarium

    Wtorek, 2024-04-23

    Imieniny: Ilony, Jerzego

Warsztaty kulinarne.

W poniedziałek 12 grudnia w naszej szkole odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne. Uczennice naszej szkoły pod okiem Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Brończyna, przygotowywały świąteczne – bożonarodzeniowe pierniki. Dziewczęta przebrnęły przez cały proces produkcji, od przygotowania, wyrobienia ciasta, wałkowania, aż do pieczenia i dekorowania pierników. Wszyscy uczestnicy warsztatów wyszli ze spotkania zadowoleni i uśmiechnięci oraz bogatsi o wiedzę i doświadczenie kulinarne.

Warto nadmienić, że Koło Gospodyń Wiejskich w Brończynie istnieje już pół wieku. W październiku  2022 roku koło świętowało swój jubileusz
50 – lecia. Dziękując Paniom za poświęcony czas, za cierpliwość i podzielenie się swoją wiedzą, życzymy wytrwałości i siły na kolejne lata istnienia i prężnej działalności. Mamy nadzieję, że to spotkanie będzie początkiem dobrej współpracy.

Przepis na pierniki:

Składniki
- 1/4 szklanki miodu
- 80 g masła
- pół szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
- 1 duże jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)

Miód, masło i cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać, do rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować.  Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji i zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).

Ciasto piernikowe wałkować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką (pamiętając, że grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC.

Po  wystudzeniu pierniczki dekorujemy wg własnego uznania. Smacznego.